Frihet

Hälsa, Tankar / Permalink / 2
Hur definierar du ordet frihet?
Kanske är det känslan efter en arbetsvecka, när man sätter sig i soffan på fredagkväll med sin favoritbok/favoritfilm. Kanske är det känslan efter en provperiod, när man vet att man inte har massor med skolarbeten och deadlines som väntar.
Kanske är det första dagen på sommarlovet, och man vet att man har tio långa, härliga veckor framför sig.
Kanske är det en ledig stund i vardagen, när man får göra precis vad man vill.
 
Jag instämmer med alla som håller med ovanstående definitioner, men jag har också en egen definition. Tro det eller ej, men det är min rullstol!

Om någon skulle ha sagt åt mig för två år sedan att jag kommer att uppleva äkta glädje och frihet i rullstolen, skulle jag troligtvis har skrattat högt och kommit med massor av anledningar varför jag hatar den. För den har länge varit ett hatobjekt. Jag har skämts över den, jag har sparkat på den, jag har inte kunnat uppskatta andras iver över att få prova den och jag har vägrat att köra den själv. Jag ville inte medge att jag behöver den, att den är en del av mig. Jag ville inte identifieras som dess ägare.
 
Det känns ofta som att jag blir omognare och osäkrare hela tiden, men på något plan måste jag ändå ha mognat för nu kan jag ärligt säga att jag tycker om rullstolen. Visst finns det gånger då jag undviker att använda den om det går, för jag vill ju kunna gå och springa "som alla andra". Men när jag kör den, och känner att jag kan och får manövrera den som jag vill helt på egen hand, då känner jag mig fri. Den är mina tilläggsbenmuskler. Reservben, ifall mina egna ben inte orkar.
 
Tack vare rullstolen kan jag resa, och uppleva stora, häftiga städer. Tack vare rullstolen kan jag följa med på långpromenader. Tack vare rullstolen kan jag ta en heldag på stan med kompisar. Tack vare rullstolen kan jag träna på mina villkor.
 
Jag känner mig fri när jag rullstolstränar. Som att jag hör hemma där. Det finns inga måsten, inga prestationskrav, ingen tid att passa. Det är bara jag och rullstolen (och gärna bra musik i hörlurarna). Detta är den träningsform jag njuter mest av, och som ger mig mest. Jag är tacksam för att jag har insett det.
 
Nu börjar jag förstå varför andra vill provköra den. Den är ju egentligen ganska cool.(Sedan kan man alltid diskutera hur fri man faktiskt är, beroende på var man rör sig, med tanke på hiss- och rampbristen, tunga dörrar samt de befintliga branta trottoarkanterna...)
#1 - - Tessi:

Jeij! 👏🏻 Good for you, och ja den e cool! :)

Svar: 😉😘🙈
lifeofjuliaaa.blogg.se

#2 - - Kajsa:

Den e ju faktist roli å far me 😏😍

Svar: 😂😉😍
lifeofjuliaaa.blogg.se

Till top