Wordfeud

Foto, Tankar / funktionshinder, funktionsnedsättning, handikapp / Permalink / 0
Ibland kan jag tycka att jag låter lite väl formell, när jag nästan uteslutande använder ordet "funktionsnedsättning". Men jag har starka åsikter om ordvalet när det gäller ryggmärgsbråcket.

Orden handikapp och invalidiserad har fått en negativ klang på senare tid, åtminstone i mina öron. De har blivit ord som folk bara slänger ur sig, utan att tänka på, och förstå, innebörden. 
Man är inte en sämre människa p.g.a. sina begränsningar. Tvärtom kan det hända att man är mer förstående och sympatisk tack vare dem.

Jag tycker också att funktionshindrad låter nedlåtande. Vadå, vi är ju inte hindrade från att funktionera?! Varenda levande varelse har en (mer eller mindre) fungerande kropp, och så är det bara. Därför föredrar jag att tala om funktionsnedsättning. Min funktion är nedsatt, men långt ifrån obefintlig.

Jag talar också om att jag har en funktionsnedsättning. Jag är inte funktionsnedsatt. Visst är ryggmärgsbråcket en ganska stor del av mitt liv, men jag är inte ryggmärgsbråcket. Jag är Julia, som har ryggmärgsbråck.


"You don't know you're beautiful. That's what makes you beautiful."

-What makes you beautiful, One Direction
Till top