Att hjälpa eller inte hjälpa

Foto, Tankar / att hjälpa, omtänksam, självständig, tack / Permalink / 0
Det är inte alltid så lätt, det här med att hjälpa andra. Man vet inte hur olika människor reagerar. Kanske blir de glada, eller också upprörda för att de då tror att andra ser dem som hjälplösa. Eller både och.

Jag är väldigt tacksam över all hjälp jag fått genom åren, och all hjälp jag får idag. Tro inte annat. Men jag uppskattar när jag själv får be om det, eller när någon frågar en gång och sedan nöjer sig med svaret. Vare sig det är ja eller nej. Att fråga skadar aldrig, men vill jag klara mig själv så måste man lita på att jag kan det.

Om jag någon gång vågar ställa mig inför publik och hålla föreläsningar, så är det här en sak jag antagligen tar upp. För hjälp, det behöver alla människor ibland, och det betyder så mycket när någon vill finnas där för en. Bara man inte tvingar sin hjälp på någon annan. 

Ett nej är alltid ett nej, förutom när det är ett ja. Ibland måste man läsa mellan raderna. Ett avfärdande "jag mår bra", kan egentligen vara ett rop på hjälp...

Ju äldre man blir, desto viktigare är det att få känna sig självständig. Och ju mer självständig man blir, desto viktigare är det att inse att man ändå kan behöva en hjälpande hand då och då. Hur självständig man än är.
Till top