Om ryggmärgsbråck

Allmänt / acceptans, annorlunda, funktionshinder, funktionsnedsättning, handikapp, rullstol, ryggmärgsbråck / Permalink / 1
Jag tänkte publicera några stycken ur en skoluppgift jag gjorde förra läsåret, som en del av en modersmålskurs.
Uppgiften var att hålla ett muntligt anförande om ett valfritt ämne. Jag valde att berätta om ryggmärgsbråck.
 
"Ryggmärgsbråck är en medfödd funktionsnedsättning. Jag undviker gärna ordet handikapp, för jag tycker att det har en så negativ klang. Jag anser mig inte heller vara funktionshindrad, jag är ju inte hindrad från att funktionera.
 
[...] innebär att man har en utbuktning i ryggraden och ett öppet sår i ländryggen. Det beror på en utvecklingsstörning i ryggraden och ryggmärgen. Följderna är att nerverna mellan hjärnan och olika kroppsdelar är mer eller mindre skadade.
[...] Själva bråcket opereras och sluts direkt man föds, men följderna finns kvar resten av livet.
 
För mig var det främst benen och flera nerver som tog skada. Jag har svagare benmuskler och sämre balans än många andra. [...] Jag orkar inte gå så långa sträckor, och kan inte springa speciellt snabbt. När det behövs använder jag rullstol.
[...]
Idag har jag kommit så långt att jag accepterar min rullstol, och ganska långt min funktionsnedsättning. Men det har tagit länge, och det kommer nog alltid att kännas jobbigt att inte vara som alla andra. Att vara annorlunda.
[...]
 
Det finns mycket jag inte kan göra. Jag kan inte fara på länk, och inte stå på tårna. Att jag inte kan stå på tårna gör inget nu (även om det skulle vara praktiskt att bli lite längre ibland), men det störde mig när jag var yngre och ville bli balettdansös.
MEN, med risk för att låta skrytsam, det finns så mycket jag kan göra. På mitt sätt.
 
[...]
 
Jag, och inte ryggmärgsbråcket, sätter mina gränser!"
#1 - - Tessi:

Bra gjort att prata/informera om det i skolan, du är tuff! <3 Kram från GC!

Svar: ❤️ kram till er också! Njut nu, njut nu😉
lifeofjuliaaa.blogg.se

Till top