Wordfeud

Foto, Tankar / funktionshinder, funktionsnedsättning, handikapp / Permalink / 0
Ibland kan jag tycka att jag låter lite väl formell, när jag nästan uteslutande använder ordet "funktionsnedsättning". Men jag har starka åsikter om ordvalet när det gäller ryggmärgsbråcket.

Orden handikapp och invalidiserad har fått en negativ klang på senare tid, åtminstone i mina öron. De har blivit ord som folk bara slänger ur sig, utan att tänka på, och förstå, innebörden. 
Man är inte en sämre människa p.g.a. sina begränsningar. Tvärtom kan det hända att man är mer förstående och sympatisk tack vare dem.

Jag tycker också att funktionshindrad låter nedlåtande. Vadå, vi är ju inte hindrade från att funktionera?! Varenda levande varelse har en (mer eller mindre) fungerande kropp, och så är det bara. Därför föredrar jag att tala om funktionsnedsättning. Min funktion är nedsatt, men långt ifrån obefintlig.

Jag talar också om att jag har en funktionsnedsättning. Jag är inte funktionsnedsatt. Visst är ryggmärgsbråcket en ganska stor del av mitt liv, men jag är inte ryggmärgsbråcket. Jag är Julia, som har ryggmärgsbråck.


"You don't know you're beautiful. That's what makes you beautiful."

-What makes you beautiful, One Direction

Mina favoritlåtar, del 2

Tankar / John Farnham, you're the voice / Permalink / 0
Den här låten är inte heller ny, den släpptes år 1986. Även här är det budskapet som tilltalar mig, förutom de mäktiga instrumenten.
 
Alla har vi en röst, och det är vi själva som bestämmer hur vi använder den.
Ingen kan göra allt, men alla kan göra något!♥
 
"You're the voice, try and understand it. Make a noise and make it clear."
 
-John Farnham, You're the voice
 
Källor:
https://www.google.fi/search?q=you%27re+the+voice&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=mRi2VdeyAYnmyQPbgbuICg
https://www.youtube.com/watch?v=tbkOZTSvrHs

Mina favoritlåtar, del 1

Tankar / miley cyrus, the climb / Permalink / 0
Det är sällan jag ger nya låtar en chans. Jag lyssnar hellre på gamla favoriter om och om igen. Den här låten lyssnar jag mest på för tillfället. Den släpptes år 2009, men det är först nu som jag på riktigt förstår vad den handlar om.
 
Jag tycker att texten är otroligt fin, och budskapet är tänkvärt. Den här låten har hjälpt mig att börja tro på mig själv.
 
Lyssna inte på rösten som säger att du inte kan. Det är bara du som vet vad du klarar av; bara du vet vilka dina begränsningar och möjligheter är. Men var ärlig mot dig själv, och pressa dig inte att göra sådant som inte fungerar för dig. 
 
Skapa dina mål utgående från dina möjligheter. Då finns det inget du inte kan. Då kan du nå dina mål, men ha inte för bråttom. Ta dig tid att njuta av vägen dit.
 
"Ain't about how fast I get there, ain't about what's waiting on the other side. It's the climb."
 
-The climb, Miley Cyrus
 
Källor:
https://www.google.fi/search?q=the+climb&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=Fxa2VZq7KuPMyAPI-4y4Aw
https://www.youtube.com/watch?v=NG2zyeVRcbs
Till top